Dat het Openbaar Ministerie steeds iedere strafzaak zo goed mogelijk onderbouwd bij de rechter wenst te brengen geloof ik als advocaat gelijk, maar waar ligt de grens in het zoeken naar bewijsmateriaal.

Die vraag kan zeker gesteld worden in het navolgende voorbeeld in de media, een zaak waarin het OM van het slachtoffer verlangt dat hij zich laat opereren om de nog in zijn lichaam zittende kogel veilig te kunnen stellen. Dat gaat ver, naar onze mening zelfs veel te ver.

Iedereen heeft op basis van de grondwet immers recht op lichamelijke integriteit en uit dit recht volgt dat ieder mens ook zelf mag bepalen of hij of zij een medische behandeling wenst te ondergaan.

Natuurlijk kan men in dit kader stellen dat men als slachtoffer er belang bij heeft dat een dader kan worden aangewezen, al was het maar om de schade op hem of haar te kunnen verhalen, maar wordt door het meewerken aan dit verzoek van het OM de grens niet onnodig opgerekt?

Hoe lang duurt het nog voordat de overheid opsporing boven uw grondrechten gaat stellen en u verplicht om toch die risicovolle operatie te ondergaan? Als we niet met zijn allen fel blijven op het respecteren van onze grondrechten kan dat zomaar realiteit worden….

https://www.telegraaf.nl/nieuws/3025484/justitie-wil-kogel-uit-schouder-slachtoffer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four × one =