In de rechtspraak zijn tal van voorbeelden te vinden waarin een werknemer op staande voet ontslagen wordt vanwege een zeer beperkt bedrag. Een blikje tomantenpuree of een postzegel voor een ansichtkaart verstuurd via het werk kan in sommige gevallen voldoende zijn om een ontslag op staande voet te rechtvaardigen.

Vorige week heeft de Rechtbank Amsterdam, ECLI:RBAMS:20203347, bepaald dat een ontslag op staande voet voor het ten onrechte toepassen van personeelskorting van 1,69 onterecht gegeven was, omdat de onstane situatie op de werkvloer naar de mening van de kantonrechter ook op te lossen was met een stevig gesprek tussen partijen. Daarbij geeft de Rechtbank aan dat het bedrag van ondergeschikt belang is, maar dit biedt wel weer mogelijkheden om in de toekomst deze uitspraak als voorbeeld te nemen, wanneer een werkgever te gemakkelijk tot ontslag op staande voet besluit.

Bent u zelf werkgever en meent u dat u een dringende reden heeft een werknemer op staande voet te ontslaan, bedenk dat altijd of u minder ingrijpende middelen voorhanden heeft om het geschil met die werknemer op te lossen. Al was het maar om te voorkomen dat u geconfronteerd wordt met eenzelfde uitspraak als deze.

Vragen over arbeidsrecht? KBW Advocaten en Mediators te Schinnen maakt er werk van.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *