In haast iedere huurovereenkomst staat het beschreven: de gehuurde woning dient te worden gebruikt als woning en niet voor enige andere bedrijfsmatige activiteiten. ECLI:NL:RBMNE:2021:2219, een uitspraak van de Rechtbank Midden-Nederland van deze week, waarin de huurder van een woning geconfronteerd werd met een vordering tot ontruiming van het gehuurde, vanwege een huurachterstand en vanwege vermeende bedrijfsmatige seksuele werkzaamheden in het gehuurde.

De Hoge Raad heeft eerder uitspraken gedaan over de vraag in hoeverre beperkte bedrijfsmatige handelingen verricht mogen worden vanuit een huurwoning. Wat te denken van de alleenstaande moeder die goed blijkt te zijn in taarten bakken en in haar bijkeuken ‘de zoete taart’ begint. Zolang het hoofdzakelijke gebruik van de woning het bewonen van de woning blijft en er geen sprake is van een bedrijfspand met een bed er in lijkt er voor de huurder niet veel aan de hand. Waarom dit bij het inrichten van een bedrijf gericht op seksuele dienstverlening anders zou moeten zijn blijkt niet uit de wet.

Dat de verhuurder in dit kader verwees naar het bestemmingsplan is dan ook vreemd, nu het bestemmingsplan in het voorbeeld van de zoete taart net zo min vermeld zal hebben dat het niet om een woonbestemming zou gaan. Als het over seks en prostitutie gaat, dan lijkt men vaak naar andere regels te grijpen dan bij het bakken van taarten. Niet omdat het in beide gevallen om een bedrijf gaat in een woning, maar vanwege het feit dat prostitutie niet past in een keurige straat, hetgeen nog niet wil zeggen dat de wet dan anders zou moeten worden uitgelegd.

Het verweer van huurder is bijzonder creatief, door te stellen dat het niet zou gaan om een seksinrichting, maar om een massagesalon. Een kamer in de woning wordt voorzien van een ligbed en daar worden massages gegeven. Is er dan sprake van een hoofdzakelijk bedrijfsmatig karakter in het gehuurde? Ik meen van niet.

Het verweer van huurder slaagde helaas niet, omdat de buren met name geklaagd hadden over geluidsoverlast die doorgaans niet in die vorm ontstaat bij een massage. Dat verweer hoefde ook niet te slagen omdat de voorzieningenrechter constateerde dat de huurachterstand reeds voldoende ruim was om tot ontruiming van het gehuurde te kunnen besluiten, waarmee de discussie of het nu ging over massage of veel meer dan dat niet meer in rechte gevoerd diende te worden. Opmerkelijk overigens dat iemand met een baan als prostituee niet voldoende verdient om de huur te kunnen voldoen.

Woont u in een huurwoning en loopt uw hobby uit de hand? Overleg dan eerst met uw verhuurder in hoeverre hij bereid is om beperkte bedrijfsactiviteiten in het gehuurde toe te staan. Dat geldt uiteraard niet voor alle hobby’s. Of het nu gaat om het huren van een woning of een bedrijfspand, KBW Advocaten en Mediators te Schinnen kunt u altijd inhuren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *