Een opmerkelijk bericht in de media.

http://nos.nl/artikel/2170035-bejaard-en-achter-de-tralies-hoe-gaat-dat.html

Een vrouw van 89 jaar oud wordt veroordeeld voor vier jaar cel omdat zij verdacht wordt van de dood van haar eveneens bejaarde echtgenoot. Bij het bepalen van de hoogte van die straf stelt de Rechtbank rekening te hebben gehouden met het feit dat de detentie haar naar verwachting zwaar zal vallen.

Aan de ene kant lijkt het redelijk om de mate waarin de detentie invloed heeft op het leven van die vrouw mee te wegen, aan de andere kant meen ik dat dit een gevaarlijke toetssteen is. Detentiegeschiktheid dient te worden bekeken, maar moet niet iets zijn waarbij leeftijd op voorhand maakt dat iemand niet veroordeeld kan worden tot een gevangenisstraf.

Iemand die tien jaar jonger zou zijn geweest kreeg voor hetzelfde delict naar verwachting het dubbele of meer als straf opgelegd.

De vraag die gelijk bij mij opkomt is of deze uitspraak nu ook zou kunnen maken dat een 20 jarige verdachte minder straf moet krijgen dan iemand van 30 jaar oud, omdat ook in een dergelijk geval de detentie naar verwachting zwaarder zal zijn, gelet op het feit dat de jongere verdachte onvoldoende levenservaring heeft om er mee om te kunnen gaan. Wellicht een leuk argument om te gebruiken in een volgende zaak.

Bij KBW Advocaten en Mediators bent u steeds van harte welkom voor al uw vragen op het gebied van strafrecht en beloven wij u niet gelijk naar uw leeftijd te zullen vragen, ervan uitgaande dat u in ieder geval meerderjarig bent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *