Hoe komt het toch dat ondernemers de mogelijkheden van mediation in arbeidszaken niet lijken te kennen of niet lijken te willen benutten? Dat is een vraag die wij ons binnen KBW Advocaten en Mediators al vaak gesteld hebben. Het antwoord moeten wij u ook helaas schuldig blijven, maar wat we wel kunnen doen zijn de mogelijkheden nog een keer voor u benoemen.

 

Dat er op een werkvloer conflicten kunnen ontstaan is helder, nu op diezelfde werkvloer mensen met elkaar aan de slag zijn en met elkaar moeten communiceren. Communiceren is iets dat wij als mens vaak op de automatische piloot doen, of althans niet geheel bewust, maar ook iets waar maar weinig mensen echt spreekwoordelijke kaas van hebben gegeten.

 

De werknemer met een conflict op het werk is van oudsher gewend om eerst het probleem intern aan te kaarten bij zijn baas en als dat niet lukt een advocaat in de arm te nemen voor de gang naar de kantonrechter. Een weg waar op zich niets mis mee is en waarvoor u uiteraard ook bij ons terecht kunt.

 

Toch meen ik dat het inzetten van mediation in het arbeidsrecht een groot voordeel kent ten opzichte van de weg naar de kantonrechter en dat is het feit dat de arbeidsrelatie met uw werknemer hierdoor minder onder druk komt te staan. Aan tafel bij een goede MFN mediator kan veel meer in overleg geprobeerd worden om het probleem van de werknemer op te lossen dan bij een kantonrechter. Het behoud van de relatie met uw werknemer krijgt daar voldoende aandacht.

 

Kiest de werknemer wel voor de weg naar de kantonrechter dan loopt de gezagsverhouding met de werkgever al te vaak een niet te herstellen deuk in. Vaak zie je partijen dan binnen enkele maanden weer terug bij de rechter om een einde te maken aan het dienstverband in verband met een gebrek aan wederzijds vertrouwen.

 

Mediation kent voor u als werkgever nog een groot voordeel en dat is het feit dat het vaak goedkoper is dan het voeren van een lange procedure bij de kantonrechter. Uiteindelijk onderneemt u toch ook om winst te kunnen maken en iets over te houden, nietwaar?

 

Een laatste voordeel van mediation in het arbeidsrecht is het feit dat een eventuele mislukte mediation geen eindstation is. Nadat een mediation helaas niet tot resultaat leidt kan zowel de werkgever als ook de werknemer nog altijd naar de kantonrechter. Daarbij kan als dan echter wel worden aangegeven dat u er als werkgever al alles aan gedaan heeft het probleem op te lossen, omdat u toch degene was die als werkgever met een sociaal gezicht mediation had voorgesteld. Dat is iets waar de meeste kantonrechter toch gevoelig voor zijn.

 

In grotere bedrijven komt het vaak voor dat een interne medewerker de rol van mediator krijgt toegespeeld maar het is maar de vraag of dat het beste idee is. Een interne mediator heeft als voordeel dat hij het bedrijf zelf kent, maar hoe onafhankelijk is hij nu echt? Diens brood men eet, diens woord men spreekt? Alleen al om discussies over die onafhankelijkheid te vermijden zou ik altijd voor een externe MFN mediator kiezen.

 

Bij KBW Advocaten en Mediators aan de Dorpsstraat 43 te Schinnen kunt u als MKB- ondernemer prima terecht voor mediation in arbeidsrechtelijke problemen. Meer informatie kunt u uiteraard bij ons verkrijgen, uiteraard onder het genot van een goede kop koffie. Meer weten over mediation? Wacht nog even totdat Mediation voor Dummies op de markt komt, hetgeen in de lente van 2017 te verwachten is. In die uitgave zal KBW Advocaten en Mediators antwoord geven op al uw mediationvragen.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *