Voor straf de gang op

Frits werkt bij een groot elektronicabedrijf en dat bevalt hem eigenlijk prima. Hij vindt het wel prima zo en hoopt op zijn gemakje de pensioengerechtigde leeftijd hier te kunnen halen, al was het maar vanwege die goede bonusregeling. Blijkbaar dacht zijn werkgever hier heel anders over want ineens ontvangt hij een brief op de deurmat waaruit blijkt dat zijn werkgever een verzoekschrift tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst heeft ingediend bij de kantonrechter.

Verstandig als Frits is belt hij na ontvangst van dit verzoekschrift gelijk een advocaat bij hem in de buurt om een afspraak te maken, waar hij gelukkig snel terecht blijkt te kunnen. Hij had wel eens van mensen gehoord dat men in arbeidszaken bij de kantonrechter niet per se een advocaat nodig heeft, maar hij denkt dat een advocaat toch als de beste in staat moet zijn een gerechtelijke procedure voor hem te voeren.

In die gerechtelijke procedure zal hij het de kantonrechter wel eens allemaal gaan vertellen, hoe hij over zijn werkgever denkt. Wat denkt hij wel om zomaar van hem af te willen?
Zijn advocaat stelt een pittig verweerschrift op en een week of drie later vindt er een mondelinge behandeling plaats bij de kantonrechter. Frits heeft voorafgaand aan de zitting het verweerschrift nogmaals goed bestudeerd en weet haast zeker dat hij vandaag gelijk zal krijgen. Daar komt hij toch ook voor?

De zitting is begonnen en de kantonrechter stelt aan partijen een aantal vragen. In plaats van het spreekwoordelijke vuur aan de schenen van de tegenpartij te leggen heeft de rechter het ineens over een regeling treffen tussen partijen. Waarom begint hij daar nu over? Hij kwam toch om zijn gelijk in rechte te halen? Met die werkgever van hem valt toch niet te overleggen?
Partijen staan voor ze het weten weer op de gang waar ze net nog zo lang op het begin van de zitting moesten wachten. Heeft de rechter soms geen zin dat hij partijen zo snel de gang op heeft gestuurd? Is het een soort straf dat ze de gang op moesten?

Geen van beide vragen is juist. Het na het aanhoren van de standpunten van partijen beproeven van een regeling tussen partijen is een veel gebruikte methode van de moderne rechters, die menen dat partijen beter zelf een regeling kunnen treffen dan dat zij een beslissing moeten nemen.
Op zich is het beproeven van een regeling in gerechtelijke geschillen uiteraard steeds toe te juichen, omdat een regeling altijd de beste optie lijkt, maar het is ook iets dat weinig mensen beseffen.

Weinig mensen weten dat als ze naar de Rechtbank gaan dat ze het risico lopen binnen enkele minuten weer buiten te staan. Toch ziet men dat op de gang best goede resultaten geboekt worden, omdat partijen daarvoor van een rechter vaak al gehoord hebben hoe de kansen liggen. Dat was voorafgaand aan de procedure uiteraard niet het geval.
Wordt u de gang op gestuurd schrik dan niet, het is geen straf, het is een mogelijke oplossing. Het ergste dat er kan gebeuren is dat u weer zonder regeling naar binnen moet.

Uiteraard bent u voor het voeren van procedures bij de kantonrechter van harte welkom bij KBW Advocaten, Dorpsstraat 43 te Schinnen. Als u een afspraak maakt komt u in ieder geval verder dan de gang.