Mag ik als werkgever nog wel proeven?

U bent als werkgever verantwoordelijk voor 43 mensen personeel. Die heeft u steeds aangenomen na een zorgvuldige sollicitatieprocedure, waarin u meende steeds de juiste keuze te maken. Met zoveel personeel in dienst ging dat in het verleden ook wel eens mis, maar och dan maakte u eenvoudig gebruik van de overeengekomen proeftijd en was u binnen een maand weer af van de werknemer die toch tegen viel. Voor u als werkgever is er slecht nieuws.

Vanaf 1 januari 2015 bepaalt de nieuwe Wet Werk en Zekerheid dat het niet langer is toegestaan om een proeftijd overeen te komen bij arbeidsovereenkomsten van zes maanden of minder. Dat houdt dus in dat u bij kortdurende contracten gehouden bent een niet functionerende werknemer toch in dienst te houden. Dat houdt dus ook in dat het zaak is om bij twijfel in een sollicitatieprocedure nog zorgvuldiger uw keuze te bepalen.

Ten aanzien van arbeidsovereenkomsten die langer duren dan zes maanden is het nog steeds mogelijk een schriftelijke proeftijd overeen te komen en wel voor de duur van maximaal een maand voor contracten tot twee jaar en maximaal twee maanden voor contracten voor twee jaar of langer en onbepaalde tijd.

Wat is het beste om als werkgever te doen wanneer u twijfelt aan de capaciteiten van die nieuwe sollicitant? Dan heeft u twee opties. Of u geeft uw nieuwe werknemer een contract voor de duur van twee of drie maanden, zodat de schade te overzien is als de werknemer tegen blijkt te vallen. Of u geeft die nieuwe werknemer een contract voor de duur van zeven of acht maanden zodat er wel een proeftijdbeding voor de duur van één maand overeen kan worden gekomen en zodat u als werkgever wel nog mag proeven aan uw nieuwe werknemer.

Heeft u als werkgever vragen over de veranderingen die de nieuwe Wet Werk en Zekerheid met zich meebrengt dan bent u uiteraard welkom bij KBW Advocaten en Mediators aan de Dorpsstraat 43 te Schinnen. U krijgt bij ons altijd een lekkere kop koffie, zodat u zeker weet dat u bij ons altijd kunt proeven.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *