Het zou zo maar kunnen zijn dat uw lichaam alcohol bevat zonder een glaasje te drinken. Onlangs heeft de Rechtbank Gelderland een man vrijgesproken van rijden onder invloed met een verkeersongeval tot gevolg. De man bleef ontkennen alcohol te hebben gedronken hetgeen uiteraard een ongeloofwaardig verweer is indien er 2,34 milligram alcohol per milliliter bloed is gevonden. Een promillage van 2,34 is bijna vijf keer zo hoog als het toegestane percentage van een ervaren bestuurder. Deze ligt namelijk aanzienlijk lager: 0,5 promille. Een alcoholpercentage 0,5 promille komt – voor een man – ongeveer overeen met 3 glazen bier. Voor beginnende bestuurders ligt die grens overigens veel lager: 0,2 promille. Dit is niet meer dan één glas.

Nu de man volhield geen druppel alcohol te hebben gedronken, liet hij zich medisch onderzoeken. Daar stelden deskundigen vast dat de man lijdt aan het zeldzame ‘auto-brouwerijsyndroom’. Het woord zegt het al: het automatisch brouwen van alcohol. Het lichaam zet suiker om in alcohol.

Op grond van bovenstaande conclusie kon de rechter aldus niet bewijzen dat de man ten tijde van het ongeluk onder invloed was van alcohol door het benuttigen van alcohol. Uiteraard is het onmogelijk om opzet te hebben indien men lijdt aan dit syndroom. Vrijspraak is dan de juiste uitspraak.

Bent u aangehouden vanwege het rijden onder invloed en bent u ervan overtuigd dat u niet eigenhandig alcohol heeft benuttigd? Aarzel dan niet contact op te nemen met KBW Advocaten en Mediators. Wij zullen nuchter met u het gesprek aangaan onder het genot van een kop koffie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *